HAZA BELFÖLD A Focus szerint is bejutna a parlamentbe az MKP

A Focus szerint is bejutna a parlamentbe az MKP

814
hirdetés

szlovak-parlament03 Továbbra is tartja a támogatottságát a Smer-SD, 2013 novemberéhez képest kicsit még erősödött is. A Focus az MKP-nak 5,9 százalékot mért, ami 10 magyar képviselőt juttatna be a parlamenti padsorokba. A választók 38,1 százaléka szavazna rá, ami a három hónappal ezelőtti felméréshez képest 0,3 százalékos növekedést jelent, és 69 képviselői helyet eredményezne – derül ki a Focus ügynökség legújabb reprezentatív felméréséből, amelyet január 27-e és február 5-e közt végzett.
Másodikként a KDH kerülne be a parlamentbe 12,7 százalékos támogatottsággal, ami a Focus legutóbbi felméréséhez képest 0,8%-os növekedést mutat, a kereszténydemokratáknak ezzel az eredménnyel 23 hely jutna a parlamenti padsorokban. Az Egyszerű Emberek és független Személyiségek kerek 8 százalékot szereznének a felmérés szerint, amivel 14 képviselőt juttatnának be a parlamentbe. A negyedik helyen az SDKÚ-DS végezne 7,2 százalékkal, ez 0,8%-kal rosszabb eredmény, mint amit az őszi felmérés mutatott, és 10 képviselői helyet jelentene a pártnak.
Ötödikként a Most-Híd kerülne be a parlamentbe 6,2 százalékkal, ami 11 képviselői helyet jelentene, a pártot szoroson követi az MKP, amelynek a Focus 5,9 százalékot mért, ami 10 magyar képviselőt juttatna be a parlamenti padsorokba. Utolsóként az SaS kerülne be a parlamentbe 5,4 százalékkal, ez szintén 10 képviselői helyet jelentene a liberálisoknak.
Daniel Lipšic NOVA pártjának parlamenti elvárásai azonban még mindig kétségesek, a felmérés szerint ugyanis amennyiben a szóban forgó időszakban lettek volna a parlamenti választások csupán a választópolgárok 4 százaléka adta volna rájuk a voksát. Az SNS 3,3%-ot szerezne, de a parlamenti küszöb alatt maradna Kotleba Mi Szlovákiánk – Néppártja is, amelynek 3,1 százalékot mért a Focus.

TASR nyomán dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleTörténelmi mélypontra lassult az infláció Szlovákiában
Next articleNemzetközi konferencia a kisebbségi jogokról