HAZA BELFÖLD A felvidéki magyar állampolgárok hatósági zaklatásának beszüntetésére szólít fel az MKP és...

A felvidéki magyar állampolgárok hatósági zaklatásának beszüntetésére szólít fel az MKP és az EMT

719
hirdetés

Közös állásfoglalásban emlékeztet a második világháborút követő felvidéki kitelepítések jogsértéseire és egyúttal a felvidéki magyar állampolgárokkal szembeni jogfosztás beszüntetésére szólít fel a Magyar Közösség Pártja (MKP) és az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT).

„Az emberi jogok megsértése árnyékot vet az egész társadalom életére, még azokra is, akiket az közvetlenül nem érint. Ezért felhívjuk a Szlovák Köztársaság vezetőinek figyelmét arra, hogy meg kell szüntetni azoknak a zaklatását, akik a szlovák alkotmány rendelkezéseiben bízva vették fel a magyar állampolgárságot” – szögezi le közös állásfoglalásában a két szervezet, emlékeztetve arra, hogy a magyar állampolgárságukat nyíltan felvállaló felvidéki magyarokat a szlovák állam megfosztja szlovák állampolgárságuktól, és az érintettek a hatóságok részéről folyamatos zaklatásnak vannak kitéve.
Berényi József, az MKP elnöke a téma kapcsán az MTI-nek azt mondta: annak ellenére, hogy a jogfosztottak ügyében az Európai Parlament előtt petíciós eljárás, a szlovák alkotmánybíróság előtt pedig alkotmánybírósági eljárás van folyamatban, a szlovák hatóságok továbbra sem mutatnak hajlandóságot arra, hogy bármilyen módon is reagáljanak az érintettek ellen folyó eljárások felfüggesztését célzó, többször megismételt kérésükre.
„Az 1947-ben megkezdődött kitelepítések során felvidéki magyarok tízezreit kényszerítették arra, hogy elhagyják otthonaikat. Ma viszont szlovák állampolgárságuktól fosztanak meg felvidéki magyarokat annak ellenére, hogy a szlovák alkotmány kimondja, akarata ellenére senkitől sem vonhatják meg szlovák állampolgárságát” – mutatott rá Berényi József, hozzátéve: amikor az érintettek zaklatásának beszüntetését kérik, csupán az alkotmányos jogaiknak akarnak érvényt szerezni.
„A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalom arra, hogy emlékeztessünk azokra a tömeges jogsértésekre, amelyeket a felvidéki magyarok évtizedekkel ezelőtt elszenvedtek és felhívjuk a figyelmet arra a jogfosztásra, amely jelenleg a magyar állampolgárságot felvevő és azt nyíltan felvállaló nemzettársainkat éri Szlovákiában” – jegyezte meg a két szervezet közös állásfoglalása kapcsán Lomnici Zoltán, az EMT elnöke.

MTI

hirdetés
Previous articleA 22. KOMÁROMI NAPOK TELJES PROGRAMJA !
Next articleSzabó Máté: Szakmai egyeztetést tartottak a V4-országcsoport ombudsmanjai