HAZA SZÍNES - ÉRDEKES A Duna motívuma is megjelenik Ferenc pápa ünnepi miseruháján

A Duna motívuma is megjelenik Ferenc pápa ünnepi miseruháján

1170
hirdetés

A húsvéti ünnepkör színvilágával, Magyarország és a kereszténység egyik közös szimbólumát, a folyó jelképét megjelenítve készítette el Ferenc pápa budapesti miseruháját Fecske Orsolya festőművész. A liturgikus ruhát Ferenc pápa az április 30-i Kossuth téri szentmisén viseli majd. Az előkészületekről a tervező a Duna Katolikus krónika című műsorában beszélt.

Különleges miseruhát kap Ferenc pápa magyarországi látogatása alkalmából. Az április 30-i, Kossuth téri szentmisére a katolikus egyházfő kazuláját és az oltár körüli szolgálattevők öltözékét Fecske Orsolya tervezhette meg. A rendkívül sokoldalú művész oltár- és táblaképeket, falfestményeket, üvegablakokat, mozaikokat és grafikákat készít, valamint felnőtteknek és gyermekeknek szóló könyveket, hittankönyveket illusztrál. A vallási témájú alkotásairól és kiállításairól országszerte ismert szociális testvér a tervezés részleteit is megosztotta Katolikus krónika című műsorban.

„Örömmel fogadtam el a felkérést, mert ez egy igen szép liturgikus és grafikai feladat nekem. A miseruha színeiben a húsvét jellemző árnyalatait mutatja, a fehér és az arany színek dominálnak rajta. Az elemei között megjelenik a Duna, valamint a feltámadott Úr alakja. Széttárt karokkal ábrázoltam őt, amellyel egyszerre teszi alakját ünnepélyessé és örvendezővé. Láthatóvá válik a szíve is, amiből patak ered és lefelé kiszélesedve folyammá válik” – részletezte a Duna vallási műsorában a tervező. Fecske Orsolya elmondta, korábban Rómába járt akadémiára, ahol hosszú időt töltött liturgikus ruhák grafikai tervezésével. Az alkotói pályájának egyik legnagyobb feladatát gyermeki lelkesedéssel végezte, hiszen a munka által régi vágya válhatott valóra.

A hazai keresztény művészet nagyformátumú alkotóját néhány hónappal ezelőtt maga Ferenc pápa is megismerhette. A Szociális Testvérek Társasága fennállásának 100. évfordulója alkalmából az egyházfő magánkihallgatásban fogadta őt és társait. Fecske Orsolya saját művét vitte neki ajándékba: az adásban is bemutatott, digitális technikával készült Veronika kendője című grafikáját. A szerzetesnő bízik benne, hogy a nagy odafigyeléssel, szeretettel és igaz hittel készített miseruha ugyancsak elnyeri majd a pápa tetszését.

A közmédia élő közvetítésekkel, a Krisztus a jövőnk című új ismeretterjesztő sorozattal és a lelki felkészülést elősegítő, gazdag vallási műsorkínálattal készül Ferenc pápa április 28. és 30. közötti budapesti lelkipásztori látogatására. A csatornák vallási tartalmai online is elérhetők a Médiaklikk mellett a Bizony, Isten! YouTube-csatornán is.

MTVA

hirdetés