HAZA HÍR-MIX A déli határ menti városok polgármesterei egy közös levélben fordultak Igor Matovič...

A déli határ menti városok polgármesterei egy közös levélben fordultak Igor Matovič miniszterelnökhöz

7037
hirdetés

Keszegh Béla polgármester kezdeményezésére a déli határ menti városok polgármesterei egy közös levélben fordultak Igor Matovič miniszterelnökhöz. Csatolva a levél szlovák és magyar nyelven.

A levélben határozottan sürgetik a szlovák-magyar határon életben lévő korlátozások mihamarabbi rendezését, továbbá a határnyitás esetén a közös megoldást Ausztriával és Csehországgal.

Keszegh Béla fontosnak tartja, hogy a polgármesterek közösen, pártpolitikai hovatartozástól függetlenül lépjenek fel az ügyben, mivel számos családot szakít szét a mostani rendelkezés.

 

Tisztelt Mgr. Igor Matovič miniszterelnök úr!

 

Szlovákia déli városainak polgármesterei ezúton szeretnénk megszólítani a Szlovák Köztársaság Kormányát, hogy mihamarabb vizsgálja felül Magyarország és Szlovákia közt érvényben lévő határátlépési korlátozásokat. Az egyik leghosszabb határszakaszról van szó, ahol a Schengeni-rendszeren belül nagyon élő és aktív volt a forgalom. A szabad mozgás korlátozása jelentősen befolyásolja nem csak a gazdasági életet, de családokat szakít szét, az emberek hétköznapi életét korlátozza.

A városok vezetőiként mi magunk a legfegyelmezettebb hozzáállást támogatjuk, azonban értetlenül állunk azelőtt, hogy Szlovákia már a határok nyitását készíti elő Csehország és Ausztria irányába, addig Magyarország kimarad. Ezt a hozzáállást nem igazolják a megbetegedési adatok, de az óvintézkedések skálája sem, hiszen Magyarország határozottan küzd a vírus ellen.

 

Tisztelt Miniszterelnök úr!

 

Nyilvánvaló, hogy a déli régiókban a határok nyitása, vagy az átlépési szabályok enyhítése nem csupán gazdasági jellegű kérdés. Nem csak az ingázókról van szó, hanem szétszakított családokról, akik közül többen két hónapja nem látták szeretteiket. Olyan természetes összefonódásokról, amelyek miatt a kialakult helyzet mihamarabbi rendezését sürgetjük. Értékeljük a Szlovák Kormány szlovákiai magyar közösség irányába tett gesztusait, éppen ezért is gondoljuk, hogy a szlovák-magyar határ rendezése is az első sorba kerül. Egy ún. mini-Schengen kialakítása esetén határozottan kérjük Magyarország bevonását ebbe a folyamatba. Mivel Szlovákia és Magyarország közti viszony rendezett és jó, így ennek semmi akadályát nem látjuk.

 

Bízunk benne, hogy a déli régió lakosainak hangja, akiket képviselünk, meghallgatásra kerül és sikerül mihamarabb változásokat eszközölni.

 

Üdvözlettel

 

Orosz Csaba, Somorja polgármestere

JUDr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere

PhDr. Fenes Iván LL.M, MBA, Bős polgármestere

Holényi Gergő, Nagymegyer polgármestere

Mgr. Keszegh Béla, Komárom polgármestere

Ing. Szabó Eugen, Párkány polgármestere

Ing. Štefan Gregor, Ipolyság polgármestere

Mgr. Agócs Attila, PhD., Fülek polgármestere

Mgr. Szögedi Anna, Tornalja polgármestere

Ing. Pataky Karol, Királyhelmec polgármestere

Ing. Vozáriková Marta, Tiszacsernyő polgármestere

 

Másolat:
Ivan Korčok, Szlovák Köztársaság külügyminisztere

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere

Martin Klus doc. PhDr. PhD. MBA, Szlovák Köztársaság külügyminisztériumának államtitkára

 

  1. május 13.

kép: dunataj.sk

hirdetés
Previous articleA Sztárportréban Kerekes József Jászai Mari-díjas színművész!
Next articlePróbaterhelések Komárom hídjain