HAZA KÜLFÖLD A cseh sajtó Orbán kudarcának tartja a népszavazás eredményét

A cseh sajtó Orbán kudarcának tartja a népszavazás eredményét

1182
hirdetés

A vezető cseh politikusok azonban hallgatnak

Orbán Viktor miniszterelnök leadja szavazatát a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. Mellette felesége, Lévai Anikó. (Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd)
Orbán Viktor miniszterelnök leadja szavazatát a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. Mellette felesége, Lévai Anikó. (Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd)

Továbbra is nagy terjedelemben foglalkoznak a magyarországi kvótanépszavazással az országos cseh napilapok. Ugyanakkor a vezető cseh politikusok közül eddig senki sem nyilatkozott a népszavazásról…

– A magyarországi népszavazás egyetlen jó híre, hogy megmutatta a kormánypárt és maga Orbán Viktor „lehetőségeinek” határait – írja kedden a Hospodářské noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

„Orbán azzal, hogy nem szerzett valóban masszív támogatást, nem lehet európai vezetője a konzervatív populista jobboldalnak, amely a bevándorlóktól való félelmet saját pozícióinak erősítésére használja fel. Otthon még koronázatlan király, de külföldön hírneve csorbát szenvedett” – olvasható a tekintélyes újság kommentárjában.

A szerző, Martin Ehl úgy látja: a népszavazás azt is megmutatta, hogy még a közmédia feletti uralom, a kereskedelmi média többségének ellehetetlenítése és a közbeszéd témájának a diktálása sem vezet automatikusan a kormányoldal ügyének tömeges támogatásához. „Nyilvánvaló, hogy az új közép-európai autoriter kormányzásnak is megvannak a maga határai” – szögezi le Martin Ehl.

Úgy véli: a választók tömeges távolmaradása és a rekordszámú érvénytelen szavazat azt mutatja, hogy a magyar választók jelentős részének elege van már a mai politikából, s a népszavazást Orbán Viktor színjátékának tartotta. A magyarországi közhangulat már néhány éve nagyon erősen a csehszlovákiai normalizációs időszak hangulatára emlékeztet.

Martin Ehl rámutat: Csehországban is vannak politikusok, akik véleménye a menekültekről megegyezik Orbán Viktor véleményével. Elég Miloš Zeman államfő azon nyilatkozatára gondolni, hogy a menekülteket valamelyik görög lakatlan szigetre kellene deportálni. Míg Bohuslav Sobotka cseh és Robert Fico szlovák miniszterelnök tartózkodóak, Miloš Zemantól Orbán könnyen egy meghívóra számíthat.

A Mladá fronta Dnes című liberális lap elemzése szerint a népszavazáson való alacsony részvétel „Orbán hazai vereségét jelenti”. Bár Orbán ünnepel, a népszavazás érvénytelen, s ráadásul otthon és külföldön is könnyen Orbán ellen fordulhat. Orbán volt ugyanis az, aki 2010-ben keresztülvitte, hogy a népszavazás érvényességi küszöbét az 50 százalékos részvétel fogja jelenteni.

Magyarország olyan időben készül megünnepelni az 1956-os forradalmat és szabadságharcot, amikor az országban „nem virágzik, hanem kezd kiveszni” a demokrácia – állapítja meg egy másik jegyzetében a Mladá fronta Dnes. Szerinte a vasárnapi népszavazás „egy újabb törésvonal, amely megmutatta, hogy Orbán Viktor és pártja a Fidesz már nem hajlandóak tiszteletben tartani a demokratikus voksolás eredményét sem” – jegyzi meg Luboš Palata, a szerző. Ugyanakkor jó hír, hogy a bevándorlóktól való félelem kezd Magyarországon is eltűnni – zárul a lap írása.

felvidek.ma

hirdetés
Previous articleÚj közösségi központ Harcsáson
Next articleKvótareferendum – Bugár: elvakultság, hogy a kormány győzelemként adta el a vereséget