HAZA BELFÖLD A buszbaleset nyolc sérültje válságos állapotban került kórházba

A buszbaleset nyolc sérültje válságos állapotban került kórházba

601
hirdetés

Tíz sérültet szállítottak a PozsonyiEgyetemi Kórházba (UNB) hétfőn, a D2-es autópályán történt buszbaleset után. Nyolc sérült válságos állapotban van – közölte sajtótájékoztatóján Alexander Mayer, a kórház igazgatója. A többi sérültet a malackai , a nagyszombati  és a szakolcai  kórházban látták el. Pavol Mikulášek, az Országos Tűzoltó és Mentőszolgálat (HaZZ) elnöke megerősítette, hogy a busz magyarországi turistákat szállított.

Fotó: PZ SR BK

„Nagyon aggasztó a sérülések mértéke. Súlyos, polytraumás esetekről van szó, több embert mesterségesen kell lélegeztetni, súlyos arcroncsolódásokkal, medence- és alsóvégtag-roncsolódásokkal hoztak pácienseket, akiknél azonnali orvosi beavatkozásra volt szükség” – jelentette ki Michal Palkovič egészségügyi miniszter. Hozzátette, a mentőszolgálat 10.33-kor kapta az első riasztást, tíz perc alatt ért a helyszínre az első egység, és már 11.17-kor elszállították az első sérültet az egyetemi kórházba.
Lenka Dunajová Družkovská államtitkár elmondta, a többi sérültet a malackai, a nagyszombati  és a szakolcai  kórházban látták el, az utasok többsége idős ember. „A szakolcai kórházban négyen vannak, csonttörésekkel, zúzódásokkal, agyrázkódással, egy nőt azonnal műteni kellett” – tette hozzá Martina Pavliková, a kórház szóvivője.
A Magyarországról Csehországba tartó autóbusz kamionnal ütközött. „Úgy tudjuk, Miskolcról utaztak Prágába” – mondta Mikulášek. Ivan Šimko belügyminiszter közlése szerint az autópályát lezárták, zajlik a helyszínelés.
12 mentőautó és három helikopter vett részt a mentésben, a helikopterek többször is visszatértek sérültekért – tájékoztatott Alena Krčová, a Mentőszolgálat Operatív Központjának szóvivője. A 60 utas közül egy a helyszínen életét vesztette. „További 13 személy szenvedett súlyos sérüléseket, emellett nyolc személy sérülései közepesen súlyosak. 38-an szenvedtek könnyű sérülést, vagy egyáltalán nem sérültek meg” – tette hozzá a szóvivő.

TASR

hirdetés
Previous articleUkrajnai háború – Lengyel kormányfő: Volodimir Zelenszkij a 21. század legsikeresebb vezetője
Next articleMatovič: Jobb, hogy hivatalnokkormány van, Heger csúfosan megbukott