HAZA RÉGIÓ 85 évvel ezelőtt nyitotta meg Dél-Komáromban kapuit a Jókai mozi

85 évvel ezelőtt nyitotta meg Dél-Komáromban kapuit a Jókai mozi

1444
hirdetés

2A jubileumi eseményre kiállítással,  játszóházzal és különleges vetítéssel emlékeztek. A régi gépeket is felvonultató tárlat megnyitójára mindazokat várták, akik az elmúlt évtizedekben a komáromi filmszínházban dolgoztak.

1895. december 28-án láthatott először mozgógépet a közönség, a Lumiére fivéreknek köszönhetően, a párizsi Grand Caféban. Az akkori viszonyokhoz képest nem sokkal később, 1930-ban Komáromban is megnyílt a mozi.

– Az igazsághoz hozzátartozik, hogy már 5 évvel korábban láthatott mozgóképet a komáromi közönség, ugyanis egy hentes- sajnos a nevét nem őrizte meg az utókor – a gimnázium területén álló barakkok egyikében, kezdetleges eszközökkel, vetített filmeket. A barakk beázott, tönkrement, ekkor jött Melkovics Mihály, aki a saját telkén, ott, ahol a Jókai mozi ma is áll, részben saját pénzből, részben a várostól kapott kölcsönből felépítette a mozit, mely 1930 szeptemberének végén nyílt meg – emlékezett vissza a kezdetekre id. Tonomár István, aki 1979-től 2012-ig vezette az intézményt.

A komáromiak lelkesen fogadták az új létesítményt, akkoriban presztízsnek számított moziba járni. Egyfajta ünnep volt, hiszen nem akadt más szórakozási lehetőségük. Többségében angol, francia és amerikai alkotásokat nézhettek, ekkor még kevés volt a magyar film. A tekercsekért maga Melkovics ment el Budapestre oldalkocsis motorjával. Ugyan a 30-as években Észak-Komáromban is megépült a mozi, mégis sokan átjártak a déli városrész filmszínházába.

– A második világháború alatt a mozigépeket ellopták, ezeket később Melkovics pótolta. Az államosításig ő vezette a mozit. A politika jelentősen rányomta a bélyegét a filmekre. Ezekben az évtizedekben számos nagysikerű magyar film készült, melyeket még ma is szívesen nézünk. Azonban ezeken kívül csak szovjet alkotásokat vetíthettek. Később már játszhattak olasz, német, francia és angol filmeket is, illetve elkezdődtek a matinék – mondta id. Tonomár István.

A ’90-es évek elején igazi reneszánszát élte a Jókai mozi, a vetítések teltházzal mentek, aztán folyamatosan apadni kezdett a nézői létszám. Ez egyrészt annak tudható be, hogy megjelentek a multiplexek, a komáromiak inkább Győrbe, Tatabányára vagy Budapestre mentek, ha filmeket akartak nézni.

– Korábban 3000 mozi üzemelt Magyarországon, ma már csak 600 van – emelte ki a mozi egykori vezetője.

A Jókai annak köszönheti létét, hogy önkormányzati fejlesztésnek köszönhetően ma már városunkban is premieridőben vetítik a filmeket, 3D-ben és 4K-s technikával. Ismét jönnek a mozizók az északi oldalról, de Komárom környező településeiről is, így a Jókai moziban napjainkban ismét zsúfolásig telt teremben vetítik a filmeket.

Galéria: Film, színház, muzsika

komarom.hu

hirdetés
Previous articleRECEPTEK: Paradicsomos burgonyaleves debreceni kolbásszal
Next articleIdőszerű munkák a kertekben