HAZA HÍR-MIX 59 liter sör volt az egy főre jutó fogyasztás, a legkisebb az...

59 liter sör volt az egy főre jutó fogyasztás, a legkisebb az elmúlt 30 évben

601
hirdetés

Átlagosan 59,1 liter sört ivott meg tavaly minden szlovákiai állampolgár. Éves szinten ez 1 százalékos csökkenés, viszont 30 éve ennél a harmadával is több sör fogyott az országban – tájékoztatott a TASR a Statisztikai Hivatal adatai alapján, a sör nemzetközi napja alkalmából.

Kép: illusztráció, Pixabay

Szlovákiában 1994-ben fogyott a legtöbb sör, amikor minden állampolgár átlagban 93,4 litert ivott meg. „Azóta folyamatosan csökkent az éves fogyasztás, és a járvány előtti három év volt az, amikor megállt ez a folyamat, évente 70 liter körüli szinten. A járvány két éve aztán újabb meredek visszaesést eredményezett, és tavaly volt a legalacsonyabb az ország történetében” – mondta Róbert Vlačuha, a Statisztikai Hivatal életszínvonal alakulásával foglalkozó osztályának igazgatója.
A statista.com adatai szerint 2022-ben a legtöbb sört átlagban a csehek itták Európában, 129 litert, utánuk jön Ausztria 101 literrel, majd Lengyelország fejenként 92 literrel. Szlovákia a 14. Például Franciaországban csak 33 liter volt az egy főre jutó sörfogyasztás.
A hivatal adatai szerint tavaly átlagban 1,37 euróba került egy korsó világos, 10-es csapolt sör, tíz évvel korábban 0,98 euróba. A 12-es üveges sör átlagban 40 centtel drágult.
A szlovákiai sörgyárak termelése tavaly éves szinten 2%-kal nőtt, ezen belül az alkoholmentes sörök gyártása kiugróan, 64%-kal. 184 millió liter sört, és közel 10 millió liter alkoholmentes sört adtak el, 137 millió euró értékben, áfa nélkül.
A sör nemzetközi napja minden évben augusztus első péntekén van, Jesse Avshalomov amerikai vállalkozó alapította 2007-ben.

TASR

hirdetés
Previous articleAlávaló módszerekre figyelmeztet az egészségbiztosítás kapcsán a szakminiszter
Next articleA muzsika hullámhosszán