HAZA GAZDASÁG 2022 októberében 14,9% volt az éves infláció

2022 októberében 14,9% volt az éves infláció

669
hirdetés

Októberben 1,2%-kal emelkedett az áruk és a szolgáltatások ára, a havi infláció pedig összességében 1,3%-os volt. Az árak január óta minden hónapban emelkedtek, az éves infláció októberben elérte a 14,9%-ot, ami a legmagasabb a kétezres évek kezdete óta – tájékoztatott a Statisztikai Hivatal.

Kép: illusztráció, pixabay.com

Az inflációt főleg az élelmiszerek és az alkoholmenetes italok drágulása, valamint a lakhatási költségek és az energiaárak emelkedése határozta meg, ezek a költségek teszik ki a háztartások költségeinek közel felét. Az élelmiszerek éves inflációja októberben elérte a 26,8%, az alkoholmenetes italok drágulásának mértéke pedig már negyedik hónapja 10% feletti.
Az élelmiszerek árát főleg az üzemanyagok drágulása hajtja tartósan felfelé. Bár a havi infláció mértéke ezeknél enyhén mérséklődött, de éves szinten elérte a 20,4%-ot.
A munkavállalói infláció októberben 14,6, az alacsony bevételű háztartások inflációja 15,5, a nyugdíjas infláció pedig 16,4%-os volt.
2022 első tíz hónapját tekintve az infláció összességében 12,2%-os. Ezen belül a munkavállalói infláció 12,1, az alacsony bevételű háztartások inflációja 12,4, a nyugdíjas infláció pedig 13,3%.

TASR

hirdetés
Previous articleNovember 24-én tartja alakuló ülését az új komáromi városi önkormányzat
Next articleTörök belügyminiszter: őrizetbe vették az isztambuli robbantás fő elkövetőjét, aki a PKK-hoz köthető