HAZA RÉGIÓ 2019. április 9-én kezdetét veszi a XV. Komáromi Egyetemi Napok

2019. április 9-én kezdetét veszi a XV. Komáromi Egyetemi Napok

902
hirdetés

Idén tizenötödik alkalommal szervezi meg a Selye János Egyetem és a Selye János Egyetem Hallhatói Önkormányzata a Komáromi Egyetemi Napokat, a KEN-t.

A hétfő és a kedd a hagyományokhoz hűen a kultúra és a tudományok jegyében telik a KEN-en. Hétfő reggel nyolctól istentisztelettel indít a rendezvénysorozat a komáromi református templomban, majd tíz órától a Konferencia-központ aulájában Juhász György, a Selye János Egyetem rektora, és Szabó Barnabás, a Hallgatói Önkormányzat elnökének köszöntőjével indul az immár tizenötödik alkalommal megrendezett egyetemi napok. Negyed tizenegytől Bárdos Gyula, a CSEMADOK elnöke ad elő ugyanitt a szervezet hetven évéről, őt egy beszélgetés követi negyed tizenkettőkor a felvidéki magyar sajtót helyzetéről, melyen részt vesz Cs. Liszka Györgyi, a Vasárnap főszerkesztője, Hideghéthy Andrea, a felvidék.ma portál felelős kiadója, és Lovász Attila, a Pátria rádió igazgatója. Délután egykor Ércnél maradandóbb címmel kiállítás nyílik a Konferencia-központ épületében, amely a magyar orvoslás gazdag múltját tárja fel az érdeklődőknek. A napot a hagyományos tanár-diák estek zárják, a Gazdaságtudományi Kar estje a Viking pubban, míg a Tanárképző kar estje a Sirály kollégium ebédlőjében kerül megrendezésre.

Kedden vért adhatnak a másokon segíteni vágyók a Konferencia-Központban reggel nyolctól, majd kilenctől egy beszélgetés veszi kezdetét ugyanitt a stresszkezelésről, Strédl Terézia, Poór József és Zalaba Dávid részvételével. Ezzel egyidőben Szabó Előd tart egyháztörténeti előadást a Refortmátus Teológiai Kar épületében a Tiszti Pavilonban. Fél tizenegytől a Tanárképző Karon nyitja meg Jarábik Gabriella a Száz év képekben című kiállítást, amely a felvidéki magyarság száz évét jeleníti meg képekben, és a megnyitó után szabadon megtekinthető a kar folyosóin. Tizenegykor bormarketing, majd délben embercsempészettel foglalkozó előadás a Gazdaságtudományi Kar szervezésében a Konferencia-központban. Délután egytől a Rex kutyamenhelyen jótékonysági kutyasétáltatást szervez a HÖK, ekkor fogják a már most tartó gyűjtés eredményeként összegyűlt pénzt átadni a menhely munkatársainak. 15:00-kor a Tanárképző Karon beszélgetnek a tanári szakmáról, a pályakezdés nehézségeiről, és egyáltalán arról, van-e élet a diploma után. A napot a Művészetek éjszakája zárja a Pince klubban.

A szerda hagyományosan a TDK-val indít, ahol az egyetem hallgatói mutathatják meg tudományok kutatásaik eredményét, fél tíztől – ezzel egyidőben – a munkáról és lehetőségekről hallhatnak az érdeklődők az Egyetemi Könyvtárban. Fél négytől a TKK épületében pályakezdésről szóló workshopot tartanak, a napot a Biliárdverseny és a Játékok éjszakája zárja, előbbi a Szaturnusz klubban, utóbbi pedig a volt Danubiusz kollégium nagytermében.

A csütörtököt hagyományosan a sportrendezvények indítják, ám formabontással is készültek a szervezők. A Sirály kollégium előtti füves területen a Sportnap ideje alatt árusok és karriersátrak lesznek kint, délután háromtól pedig ügyességi játékokra, a nap zárásaként pedig koncertekre is sor kerül a szabad ég alatt.

A pénteki nap afféle lezárása a Komáromi Egyetemi Napoknak, ám a legszimbolikusabb, és a felvidéki magyarságot legjobban érintő eseménye a KEN-nek erre a napra esik. Ezen a napon kerül sor ugyanis a Futás a jövőért elnevezésű eseményre, mely egy szimbolikus, és fordított stafétafutásként kell elképzelni. A Sirály kollégiumtól kezdenek futni az egyetemisták, későn csatlakoznak hozzájuk a középiskolások, aztán az alapiskolások, majd az óvodások, és az egész tömeg együtt fut tovább a Klapka térre. A futás azt kívánja szimbolizálni, hogy Felvidéken igenis lehetséges anyanyelvünkön tanulni az óvodától egészen az egyetemig, és otthonunkban, Komáromban. Ezzel zárul a XV. Komáromi Egyetemi Napok.

Bővebb információk: egyeteminapok.sk

hirdetés
Previous articleMár megint megszavazták…
Next articleSárkányok a Selye János Gimnáziumból