HAZA Egyéb 12. Komáromi Egyetemi Napok – Kedd

12. Komáromi Egyetemi Napok – Kedd

999
hirdetés

DSC_4506A XII. Komáromi Egyetemi Napok második napja is hasonlóan izgalmasnak és érdekesnek ígérkezett, mint a nyitónap.

A napot kilenckor Karácsony Péter, a Selye János Egyetem docense indította, aki a migrációról, annak hátteréről és okairól tartott előadást, a véres valóságot sem kímélve. A képes beszámolóból megismerkedhettek az érdeklődők a háborúkat megelőző virágzó életről a Közel-Keleten, illetve az Arab tavaszról, és annak kiváltó okairól. A Selye János Egyetem docense rávilágított a Közel-Kelet félresikerült, kierőszakolt demokratizálására, amely a céllal ellentétben destabilizálta a régiót, illetve a bevándorlás vélt vagy valós előnyeire és hátrányaira. Karácsony Péter beszámolt a jelenlegi bevándorlás veszélyeiről, illetve szót ejtett a nálunk ismeretlen, ám Nyugat-Európában egyre több helyen megjelenő no-go zónákról is.

Közvetlenül utána Zacher Gábor, toxikológus, főorvos, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője tartott előadást a függőségekről, és annak az emberekre vetülő árnyékáról.
Szót ejtett a függőségekkel kapcsolatos, nem megfelelő felmérésekről, illetve a drogfüggőknél is nagyobb számban élő gyógyszerfüggőkről, és úgy általában a függőségekről. Kiemelte a szülők felelősségét, illetve a tanult negatív viselkedésminta jelentőségét. Zacher Gábor leszögezte, hogy szegénységi droghasználat létezik, illetve valós adatokat is említett a droghasználókról Magyarországon, melyek szerint például 120 újfajta drog jelenik meg évente a piacon.

Miután mindenki megebédelt, délután egy órakor a Gazdaságtudományi Kar kari szekciójában Garai Zsolt, az OTP Bank specialistája tartott előadást a bankrendszerekről.

Az előadó beszélt a szlovákiai bankrendszerek szintjeiről, illetve a kereskedelmi bankok aktivitásairól.

Garai Zsolt előadásával egyidőben zajlott a Református Teológiai Karon Tatár István előadása, amely A vezető tíz DSC_4485hibája címet viselte.

Az előadó beszélt arról, hogy a különböző szervezetek, cégek vezetőinek mik a vezetésben leggyakrabban elkövetett hibái, amelyek csődhöz vezethetnek, illetőleg az alkalmazottak elégedetlenségét idézhetik elő. Bibliai igékkel támasztotta alá, hogy a Szentírás alapján milyen a jó vezető, hogyan viselkedik, hogyan kellene viszonyulnia az alkalmazottakhoz, a munkához, illetve hogy hogyan kell egy szervezetnek működnie ahhoz, hogy sikeres legyen.

A Tanárképző Karon tartandó előadás ezúttal unortodox módon a Jókai Moziba került, ahol az érdeklődők megtekinthették a már előző nap részint bemutatott, kivesézett Lovasíjász című dokumentumfilmet, s a vetítés után találkozhattak Vermes Istvánnal, a gútai Vermes Törzs vezetőjével.

A napot a Spliff447 és a Ganxsta Zolee és a Kartel koncertje zárja a Pince egyetemi klubban.

 

Leczo Bence

hirdetés
Previous articleElstartolt a 12. Komáromi Egyetemi Napok
Next articleA 12. Komáromi Egyetemi Napok beszámolója – 3.nap